5 redenen waarom je als ondernemer een advocaat moet raadplegen

Als ondernemer zijn er veel momenten waarop je een advocaat zou moeten raadplegen. Van echtscheidingsprocedures tot aanvullende investeringen, er zijn verschillende scenario’s waarin je advocaat je kan helpen om je door het proces te loodsen. Laten we eens kijken naar vijf van deze scenario’s en waarom het raadplegen van een advocaat zo belangrijk is.

Echtscheidingsprocedure

Als je gaat scheiden als ondernemer, is het belangrijk om je juridisch te laten vertegenwoordigen, zodat je rechten en belangen worden beschermd. Je advocaat kan je adviseren over zaken als vermogensverdeling, voogdij en alimentatie, partneralimentatie, en meer. Zonder professioneel advies van een ervaren advocaat kun je beslissingen nemen die schadelijk kunnen zijn voor de toekomst van je bedrijf.

Investeringsmogelijkheden

Als je overweegt om een investering in je bedrijf te doen, is het essentieel om een advocaat te raadplegen die advies kan geven over de rechtmatigheid van de deal en hoe het de financiën of structuur van je bedrijf kan beïnvloeden. Je advocaat kan ook al het papierwerk in verband met de investering doornemen voordat je contracten of overeenkomsten ondertekent.

Belastingplanning

Als ondernemer kunnen belastingen ingewikkeld en tijdrovend zijn – vooral als je ze niet volledig begrijpt. Overleg met een advocaat die gespecialiseerd is in belastingplanning kan ervoor zorgen dat je elk jaar het juiste bedrag aan belastingen betaalt en je helpen strategieën te ontwikkelen om je belastingdruk na verloop van tijd te minimaliseren.

Contractonderhandelingen

Of het nu gaat om werknemers of verkopers, contractonderhandelingen vereisen juridische expertise als ze goed en eerlijk moeten verlopen voor beide betrokken partijen. Je advocaat kan contracten beoordelen voordat ze worden ondertekend en ervoor zorgen dat alle relevante clausules zijn opgenomen – zoals geheimhoudingsovereenkomsten of opzeggingsclausules – en dat beide partijen het daarmee eens zijn voordat ze verder gaan met het onderhandelingsproces.

Bescherming van intellectueel eigendom

Als je enige vorm van intellectueel eigendom bezit (zoals octrooien of handelsmerken), dan is het belangrijk om een advocaat te raadplegen die gespecialiseerd is in intellectueel eigendomsrecht, zodat je rechten beschermd zijn tegen inbreuk door anderen die jouw ideeën zonder toestemming of compensatie proberen na te maken of te stelen vanwege hun gebrek aan juridische kennis over het onderwerp in kwestie.

Het raadplegen van een ervaren advocaat is essentieel bij het runnen van een bedrijf; vooral bij zaken als echtscheidingsprocedures, investeringsmogelijkheden, belastingplanning, contractonderhandelingen of bescherming van intellectueel eigendom . Iemand bij de hand hebben die de wet door en door kent, kan op de lange termijn tijd en geld besparen door je vermogen te helpen beschermen tegen mogelijke juridische problemen. Een ervaren advocaat geeft ook advies van onschatbare waarde over hoe je het beste om kunt gaan met allerlei juridische zaken die zich in de loop van het bezit van een bedrijf kunnen voordoen en die anders kostbaar kunnen blijken als je ze niet controleert of verkeerd aanpakt zonder de juiste juridische bijstand bij elke stap. Dus als je ooit onzeker bent over wat voor soort actie er nodig is met betrekking tot een facet van je bedrijfsvoering – het is een goede gewoonte om altijd advies in te winnen bij een gekwalificeerde professional die deskundig advies kan geven dat specifiek op jouw behoeften is afgestemd!

Bron: Punt & Van Hapert Advocaten.