Apparaat om te lassen

Migatronic

Voordat je een Migatronic lasapparaat wilt gaan kopen, is het belangrijk om je te verdiepen voor welke lastechniek je het apparaat wilt toepassen. De meeste apparaten, op een enkele na zijn maar geschikt om een soort techniek te doen. Let dus goed op welke werkzaamheden je wilt verrichten met het apparaat, veel doe het zelvers maken gebruik van een apparaat waarmee je kunt elektrode lassen. Tevens kun je met deze methode ook buiten lassen, dit is trouwens de enige methode waarbij dit kan. Wil je een hoogwaardige las hebben, dan kun je TIG lassen. Dit proces is wel erg traag om te doen.

Migatronic

Maximale vermogen om mee te lassen

Het vermogen waarmee je kunt lassen, wordt bij een Migatronic lasapparaat aangegeven in ampère. Je kunt er vanuit gaan dat je per mm materiaal, ongeveer 40 ampère nodig hebt om te lassen. Wil je een plaat van 10mm lassen, heb je dus 400 ampère nodig. Denk er van tevoren over na welk vermogen je hebt om je klussen uit te voeren, de meeste apparaten gaan van 200 ampère vaak naar krachtstroom van 400 ampère. Je kunt dergelijke lasapparaten niet op het gewone elektriciteitsnet aansluiten, maar daar heb je een krachtstroomaansluiting voor nodig.

Warmte onder controle houden

Tijdens het lassen wordt een Migatronic lasapparaat warm, om te voorkomen dat het apparaat te heet wordt schakelt deze zichzelf even uit als de temperatuur te hoog wordt. Dit wordt de inschakelduur genoemd, reken met een inschakelduur van 60% omdat de meeste klussen niet langer duren dan 6 minuten achter elkaar lassen. Dit betekent dat je met 160 ampère 6 minuten lang kunt werken zonder dat het apparaat uit gaat. Hiermee kun je met gemak materiaal van 4 mm dik lassen, na de 6 minuten lassen moet het apparaat vier minuten afkoelen. De inschakelduur zegt alles over de capaciteit van je lasapparaat, houd hier bij aankoop ook rekening mee.