De geschiedenis van de hoed

De hoed is al eeuwen een item dat mensen dragen. Door de geschiedenis heen droegen mensen een hoofddeksel. Van Napoleon tot aan de koningin van Engeland, iedereen heeft wel eens een hoed gedragen. Zelfs de mensen in de oudheid. Hoeden hadden toen ook al verschillende einddoelen. Soms boden ze bescherming (bijvoorbeeld tegen de zon), en soms lieten ze een bepaalde sociale of politieke rank zien. In die tijd konden ze nog niet online om te zoeken naar hoed kopen heren, of hoed kopen dames. In vroegere tijden werd alles nog met de hand gemaakt. Later gingen mensen ook zich specialiseren in het maken van de hoed; hoedenmakers.

Nog wat meer geschiedenis

Een hoed kopen heren, of voor dames werd vroeger dus ook al veel gedaan. Door de jaren heen werd de hoed steeds minder alleen een item voor de adel (zoals in de middeleeuwen) of alleen voor speciale gelegenheden, en meer een item voor alledaags gebruik voor iedereen. Tegenwoordig zijn er ook heel veel verschillende modellen. In de middeleeuwen waren ze ook al druk aan het experimenteren. Zo waren er ongebruikelijke en bizarre modellen, maar ook luifelhoeden of bonnetten of flaphoeden. Vanaf de 19e eeuw waren de cowboyhoeden erg in, vooral in de VS. Aan de overkant van de oceaan, in Engeland, waren vooral de bolhoeden populair.

Verder in de geschiedenis

In de jaren twintig van de vorige eeuw was er een hoedentrend onder de vrouwen die als doel had gelijkheid met mannen te weerspiegelen. Populaire modellen waren onder anderen een nauwsluitende dophoed en de gewone klokhoed. In de jaren ’50 kwamen de grote en prachtige hoeden weer in de mode door een aantal moedige modeontwerpers. Maar daarna verdween de hoed toch wel weer van de catwalk en uit het straatbeeld. Tegenwoordig is de hoed natuurlijk weer helemaal in. Veel verschillende modellen om uit te kiezen, veel verschillende kleuren, er is van alles tegenwoordig. Voor elke stijl en voor elke gelegenheid.