De voor- en nadelen van zelf je merk registreren

Je merknaam vastleggen kun je laten doen door een extern bedrijf, maar dit kun je tegenwoordig ook gewoon zelf doen. Een beetje vooronderzoek is vaak al genoeg om jouw merknaam voldoende te beschermen. Maar net zoals elk ander ding heeft ook dit zijn voor- en nadelen. Hieronder lees je hier meer over.

De nadelen van het zelf registreren van je merk

Een nadeel van je eigen merk registreren is dat het best wel lastig is om zelf uit te voeren. Alle producten en diensten die gebruikt kunnen worden door een merk zijn namelijk vastgelegd in verschillende classificaties. Het is belangrijk om voor je juiste classificatie te gaan, want wanneer je voor de verkeerde gaat kan je zomaar flink de mist in gaan. Dit wil je natuurlijk niet! Wanneer je de verkeerde classificaties kiest kan je namelijk niet beschermd zijn. Wanneer je niet beschermd bent, kunnen mensen gemakkelijk jouw merknaam kopiëren of bezwaar tegen je indienen. Je kunt er dus voor kiezen om zelf de merknaam registreren, maar hiervoor moet je je wel voldoende inlezen van te voren. Er bestaan namelijk 34 waren classificaties en 11 diensten classificaties. Dit zijn er dus best wel veel! Iedere klasse is ook nog eens erg specifiek, dus je zal de goede onderzoeken moeten doen voordat je aan deze registratie begint. 

De voordelen van het zelf registreren van je merk

Het registreren van je eigen merk heeft ook voordelen. Wanneer je dit doet heb je namelijk geen kans dat iemand anders jouw merknaam gebruikt en geniet van de naamsbekendheid die jouw merk heeft. Gebeurt dit wel? Dan maak je bezwaar en treed je hier dus tegen op. Wanneer je dit doet verklein je dus de kans dat andere bedrijven te veel op die van jou lijken. Wanneer jouw bezwaar namelijk wordt doorgevoerd, dan zal het andere merk niet mogen bestaan en is dit een groot voordeel voor jou. Het zelf registreren van je merk scheelt je heel wat tijd en geld, omdat je hier niemand voor hoeft in te huren. Je kunt een beetje advies aanvragen, maar dit kun je ook via het internet opzoeken. Scheelt jou weer in de portemonnee!