Dominant leidinggeven, goed idee?

Als leidinggevende moet jij af en toe dominant zijn, maar wij als Nederlanders houden helemaal niet van die wijsneuzen. Hoe kun je de middenweg vinden? Het is lastig maar met deze cursus leidinggeven krijg je de eerste tips tevens als in dit artikel.

Deze dominante leider wordt alleen geaccepteerd wanneer er stress is en iemand naar voren moet stappen. Maar wanneer het project dan voorbij is, is het ook over. De leider die we echt willen zien op kantoor beschikt over de volgende vijf eigenschappen.

Wees adaptief

Zorg ervoor dat je adaptief bent binnen het project, jij moet kunnen schakelen in je rol als leider. Je moet kunnen aanvoelen wat de groep nodig heeft en niet overkomen zoals jij graag wilt overkomen naar de groep.

Alle kanten op

Wanneer je denkt aan leidinggeven, wordt er vooral gedacht aan een leider boven zijn team. We zien dat er op kantoor steeds meer verschuivingen zijn en dat hiërarchie vaak wegvalt. Daarom is leiding geven getolereerd in alle functies, je kunt ook iemand met een hogere functie leidinggeven.

Inspireer

Als leider zijnde moet je het team kunnen inspireren en motiveren, zorg er dus voor dat jezelf helemaal gek bent van het project pas dan kun je mensen jouw kant op trekken.

Luisteren

Sommige leiders vinden het erg lastig om goed te luisteren, zij denken dat zij het juiste gezien hebben. Maar dat is natuurlijk niet altijd zo, als leider moet je goed luisteren naar jouw medewerkers zij zitten midden in het project en weten vaak nog beter waar de problemen liggen.

logo

Managen

Ook moet een leider natuurlijk kunnen managen, het team en het budget moeten niet te ver buiten de lijntjes werken. Ook is het noodzakelijk om de gevreesde deadline te halen. De leider moet kunnen managen, een manager zelf is niet altijd een leider.