Het netjes laten bijhouden van je boekhouding eenmanszaak

Wat voor bedrijf je ook hebt, een goede boekhouding is essentieel. Ook voor een eenmanszaak is het belangrijk om een goede boekhouding bij te houden. Zowel voor jezelf als voor de belastingdienst is het belangrijk om bepaalde zaken op orde te hebben en te kunnen inzien. Als eenmanszaak heb je bepaalde verplichtingen op het vlak van boekhouding. Je kunt daarnaast ook onder bepaalde regelingen vallen of profiteren van fiscale aftrekposten. Er komt veel kijken bij de boekhouding eenmanszaak. In de komende alinea’s vertellen we hier meer over en vertellen we waarom het handig is om hiervoor een boekhouder aan te nemen.

De verplichtingen voor een eenmanszaak boekhouding

Als eenmanszaak heb je bepaalde verplichtingen naar de belastingdienst toe op het vlak van boekhouding. Zo moet je binnen zes weken een nette boekhouding kunnen aanleveren als de belastingdienst hierom vraagt. Voor een eenmanszaak is het dan belangrijk dat je elke maand of kwartaal, afhankelijk van aan welke eisen je voldoet, omzetbelasting aangifte doet. Daarnaast moet je natuurlijk jaarlijks ook de aangifte voor inkomstenbelasting doen.

Afhankelijk van je werk en hoe je werkt moet je dan ook andere aangiftes doen. Denk bijvoorbeeld aan de ICP aangifte als je diensten of goederen in het buitenland hebt gekocht. Ook kun je als eenmanszaak iemand in dienst hebben en dan is het belangrijk dat hier goede loonadministratie voor wordt bijgehouden. Soms moet je namelijk ook loonbelasting afdragen aan de belastingdienst. Er komt dus flink wat kijken bij een boekhouding eenmanszaak.

Fiscale voordelen en regelingen waar je onder kunt vallen

Als eenmanszaak kun je in aanmerking komen voor bepaalde fiscale voordelen en regelingen. Zo kun je in aanmerking komen voor bepaalde fiscale aftrekposten, zoals de zelfstandige aftrek, de milieu investeringsaftrek of de mkb winstvrijstelling. Daarnaast zou je ook profiteren van bepaalde regelingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kleine ondernemersregeling als je onder een bepaald bedrag verdiend of onder een bepaald bedrag aan btw betaalt. Ook kun je profiteren van de zelfstandigenaftrek, soms in combinatie met de startersaftrek.

Huur een boekhouder in voor het bijhouden van de boekhouding eenmanszaak

Elke eenmanszaak is anders en dus gelden niet alle regelingen of fiscale voordelen voor jouw eenmanszaak. Omdat er zoveel komt kijken bij een eenmanszaak op het vlak van boekhouding, regelingen en fiscale voordelen is het aan te raden een boekhouder aan te nemen. Het uitbesteden van je boekhouding eenmanszaak kan een van de voordelen zijn als je een boekhouder aanneemt. Daarnaast kan hij of zij ook samen met je kijken welke aangiftes je moet doen of welke regelingen en fiscale voordelen voor jou gelden. Dan weet je helemaal zeker dat je niks mist en dat je een goede boekhouding hebt.

Tip: Boekjewinst.nl