Machines zijn helemaal niet zo vanzelfsprekend

robotica technieken

Machines lijken zo vanzelfsprekend. Je komt ze overal tegen, ze zijn er altijd geweest en soms valt het je niet eens op dat je er door omringd bent. Machines horen nu eenmaal bij de mens en de mens hoort bij de machines. Iedereen maakt gebruikt van machines en we kunnen ook niet meer zonder. Mensen vergeten alleen wel vaak dat machines ook ergens vandaan moeten komen. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de machine er zomaar opeens is. Ergens moeten ze door iemand gebouwd zijn of misschien wel door elkaar. Dus waar komt de machinebouw Nederland vandaan en wie werken er allemaal aan machines? 

Waar komt machinebouw vandaan?

Machines zijn dus overal te vinden en we maken er dagelijks gebruik van. Maar wie maakt deze machines? Een machine wordt gemaakt door een machinebouwer, klinkt heel logisch, maar zo simpel is het dus ook. Een machinebouwer maakt mechatronische machines. Dit zijn machines waarbij het mechanisme wordt bestuurd door elektronica, wat dus betekent dat de machine zichzelf kan besturen, zonder dat er continu iemand bij aanwezig moet zijn. De machinebouwer plaatst en installeert onderdelen op de basisconstructie van een machine. De onderdelen worden aan de machinebouwer geleverd of door hem zelf gemaakt. Zo worden machines dus in elkaar gezet en kunnen ze op zichzelf gaan draaien.

Zonder machinebouwer geen machines

Aan wat voor machines moet je dan denken als je hoort dat een machinebouwer machines maakt. Denk bijvoorbeeld aan trilvullers, dit is een apparaat uit de bedrijfsmechanisatie, waarmee onderdelen, nodig voor de gemechaniseerde montage, in de juiste positie worden aangevoerd op de montageplaats. Een trilvuller is voor kleine componenten als bouten, moeren, schroeven, spijkers, o-ringen en dergelijke. De machine bestaat dus uit allerlei verschillende onderdelen, die samen één geheel vormen en alles is dus in elkaar gezet door een machinebouwer. We mogen trots zijn op de machinebouwers, want zonder machinebouwers, geen machines en die hebben we zeker hard nodig in Nederland.