Natuurlijke kenmerken en habitat van olijfbomen

Olijfboom is een boom die voorkomt in het Middellandse Zeegebied dat bekend staat als heet en zanderig. Deze boom kan honderden of zelfs duizenden jaren leven. Er zijn zelfs olijfbomen gevonden die meer dan 2000 jaar oud zijn. Olijfbomen zijn bestand tegen warm weer en zelfs tegen hagel. Olijfbomen kunnen overleven, zelfs als de takken worden afgesneden. Nieuwe scheuten zullen groeien uit het deel van de stengel dat is afgesneden. Olijfboom wortels kunnen wel 12 meter lang worden. Zelfs de wortels kunnen tot 6 meter diep groeien tot op de bodem van de aarde. De olijfboom wordt de eeuwige boom genoemd en de oudste boom op aarde.

Hoe kweek je olijven?

Olijfbomen worden nu zowel in hun geboortestreek als in gebieden met een tropisch klimaat gekweekt. Olijfbomen overleven een temperatuur van wel 25oC. Deze plant kan ook in pot media worden gekweekt. Olijfbomen worden gekweekt door enten of stekken. Het proces van wortelgroei bij het enten is echter vrij lang. Het duurt minimaal twee maanden vanaf het moment van het eerste entproces, zodat de planten klaar zijn om in het plant medium te worden overgebracht. Naast temperatuur en verlichting die moeten worden aangepast aan hun natuurlijke habitat, is een ander ding dat moet worden overwogen bij het telen van olijfbomen, het verstrekken van extra water- en voedingsstoffen opname, zodat olijfbomen goed kunnen groeien.

Voordelen en toepassingen van olijven om te koken

Het duurt lang voordat een olijfboom vrucht draagt, dat is minstens vijf jaar. Daarom is de prijs van olijfolie duurder dan palmolie en zelfs kokosolie. Het gehalte aan olijfolie is echter zeer goed voor de gezondheid. Olijfolie bevat omega 3 en omega 9 die goed zijn voor het behoud van cholesterol in het lichaam. Olijfolie wordt al lang door mensen uit Europa en het Midden-Oosten gebruikt om te koken. Naast olijfolie zijn oliën die goed zijn om te koken maïsolie en kokosolie.