Stap in de aandelenwereld

Inleiding brokers vergelijken
Als je wilt gaan beleggen in aandelen, is dat niet altijd even makkelijk. Zeker niet als je nieuw bent in deze wereld. Je kunt er dan voor kiezen om een bank of broker in de hand te nemen die voor jou gaat beleggen. Een broker is een effectenmakelaar. Hij kan aandelen voor jou kopen en verkopen. Sommige brokers handelen alleen in aandelen, maar er zijn er ook waarbij je kunt handelen in opties, CFD’s en andere zaken. Je kunt hierover meer informatie vinden op internet. Je kunt het beste eerst brokers vergelijken met elkaar. Kies wel voor een gereguleerde broker, deze voldoen namelijk allemaal aan de strengste eisen die in Nederland aan brokers gesteld worden.

Bijkomende kosten
Om de voor jou beste broker te kiezen dien je rekening te houden met een aantal factoren. Kijk eerst naar de financiële kant. Als je gaat beleggen via een bank, dan rekenen zij voor iedere handeling die je doet (kopen en verkopen van aandelen) transactiekosten. Als je veel handelingen doet kunnen de kosten daarvoor dan ook serieus oplopen. Brokers rekenen veel minder hoger kosten voor deze handelingen. Ook het bewaarloon speelt een rol. Dit zijn de kosten die een bank rekent voor het bewaren van je aandelen op een effectenrekening. Brokers berekenen hier over het algemeen helemaal geen kosten voor.

Informatie en ondersteuning
Als je wilt gaan beleggen, maar er nog niet zoveel vanaf weet, wil je graag ook ondersteuning en informatie krijgen over de aandelenmarkt en wat er met je aandelen gebeurt. Deze informatie kan op verschillende manieren naar jou overgebracht worden, bijvoorbeeld via een telefonische helpdesk, maar ook via de mail of internet is mogelijk. Behalve informatie doorgifte op deze manier organiseren brokers ook regelmatig seminars, waar je informatie kunt inwinnen over aandelen en het investeren erin. Deze seminars vinden plaats op internet, maar worden ook in het gewone leven georganiseerd.

Actueel nieuws
Als je meer wilt weten over beleggen en de waarde van aandelen kun je ook het actuele nieuws op dat gebied volgen. Verschillende brokers kunnen je extra informatie geven over beleggen maar ook aandelen aanraden waarin je kunt investeren of een modelportefeuille voor je samenstellen, waarin jij dan belegt. Niet alle brokers verschaffen dezelfde informatie en niet iedereen zal deze überhaupt willen weten. Kies daarom voor een broker die jou aan kan bieden wat jij graag wilt weten over aandelen en beleggen.

Verschillende software
Ook een factor die een rol speelt bij de keuze van een broker, is de software die zij gebruiken. Als je een online broker inschakelt gebruiken zij uiteenlopende softwarepakketten. Sommige zijn goed geschikt en makkelijk in het gebruik voor beginnende beleggers, maar er zijn ook programma’s die uitgebreider zijn en je veel meer kunnen laten zien over de aandelenmarkt.