Waarom de verschillen in hypotheekrentes zo groot zijn

hypotheekrentes

De hypotheekrente is in principe de rente die je betaalt over je hypotheek. Een hypotheek is simpelweg een soort lening en over een lening betaal je rente. De hypotheekrente is dan ook het maandelijkse bedrag dat je betaald. Hypotheekrentes kunnen sterk verschillen. Hoe zit dat eigenlijk?

Historisch laag

hypotheekrentes

De gemiddelde hypotheekrente voor 5 jaar vast ligt al enkele jaren onder de 2 procent. Je zou bijna denken deze renteniveaus normaal zijn. Maar als je naar de historische hypotheekrente kijkt, dan zie je dat de huidige rentestanden juist uitzonderlijk zijn. Het is vooral de crisis van 2008 die de boel op zijn kop heeft gezet. Om de economie er bovenop te helpen, hebben centrale banken onder meer de belangrijkste rentetarieven verlaagd, waarmee geld lenen goedkoop werd. Dit met het idee dat bedrijven makkelijker toegang krijgen tot geld om investeringen te kunnen doen.

Niet teruggedraaid

hypotheekrentes

Deze speciale maatregelen zijn nog altijd niet teruggedraaid omdat het nog niet haalbaar zou zijn. Dat betekent echter dat jij kunt profiteren van die lage rente door nu een woning te kopen. Er is een grote kans dat dit niet jaren zo blijft want dat is simpelweg niet te handhaven en vol te houden. De economie kan dit niet lang draaiende houden. 

Je maandlasten

Die rente, die lijkt misschien abstract, maar in principe zijn dat gewoon je maandlasten als je een huis koopt. Door gebruik te maken van die historisch lage rente kun je dus je maandlasten voor de komende tien of twintig jaar erg laag houden. Daardoor houd je geld over voor andere dingen.