Wat is ‘search engine optimisation’?

Misschien lees je de titel en heb je geen idee wat search engine optimisation, dus SEO afgekort, precies betekent. Simpel gezegd, het heeft te maken met het proces van het verbeteren van een website, bijvoorbeeld die van jouw zelf, om de zichtbaarheid ervan te vergroten wanneer mensen zoeken naar producten of services die verband houden met jouw bedrijf in verschillende zoekmachines. Zoekmachines zijn websites zoals Google, Bing, Yahoo, etc.. Hoe beter de pagina’s zichtbaar zijn in de zoekresultaten, hoe groter de kans dat jij de aandacht trekt en potentiële en bestaande klanten naar jouw bedrijf trekt. Vandaar dat SEO echt iets heel handigs kan zijn in verband met opstartende bedrijven. 

Hoe werkt het precies?

Nou, dit is wel een heel proces. Maar, het komt er op neer dat zoekmachines, zoals Google als voorbeeld, bots gebruiken om pagina’s op internet te ‘crawlen’, dit betekent dus van site naar site te gaan, om vervolgens informatie over die pagina’s te verzamelen en in een index te plaatsen. Maar wat is die index dan? Je moet eigenlijk die index zien als een gigantische bibliotheek waar een bibliothecaris een boek (of in dit geval dus een webpagina) kan openen om je te helpen precies te vinden waarnaar je op dat moment op zoek bent. Dus in die index komen allerlei zoekwoorden te staan, die gelinkt kunnen worden aan jouw site. Handig toch?

Waarom is het zo handig?

Dit is, zoals gezegd, erg handig voor startende bedrijven om sneller te groeien en meer bekendheid te krijgen. Er zijn websites die heel veel hulp hierbij aanbieden, zoals www.positivedigits.com, om alles goed uit te leggen aan de mensen van bedrijven die groter willen groeien en verbreden door de search engine optimisations. De zoekalgoritmen zijn ook ontworpen om relevante, gezaghebbende pagina’s naar boven te halen en gebruikers een efficiënte zoekervaring te bieden. Door jouw site en inhoud te optimaliseren met deze factoren in gedachten, kunnen jouw pagina’s dus veel hoger in de zoekresultaten komen te staan. Dat is ook uiteindelijk het hele doel van SEO!