Wil jij uitstelgedrag aanpakken?

Heb jij vaak last van het uitstellen van taken? Dan wil je waarschijnlijk graag je uitstelgedrag aanpakken! Als je steeds maar dingen uitstelt tot later, loop je op een gegeven moment tegen problemen aan. Je krijgt je werk niet af, je loopt tegen een harde deadline aan of je hebt gewoon te weinig tijd over om alles te doen. Maar uitstelgedrag aanpakken klinkt gemakkelijker dan het voor de meeste mensen is. We stellen niet voor niets dingen uit, dit is een proces waar we zelf maar weinig invloed op lijken te hebben. Hoe kan het nu dat dit gebeurt en hoe brengen we hier verandering in?

Thuiswerken en uitstelgedrag aanpakken

In sommige bedrijven was af en toe thuiswerken al heel gewoon, bij andere is dit het geworden sinds de coronacrisis. Het brengt natuurlijk voordelen met zich mee, zoals minder reistijd en reiskosten. Maar het heeft ook nadelen en voor veel mensen zit dit in het uitstellen van werktaken. Je wilt dus dit uitstelgedrag aanpakken, maar hoe doe je dit? Belangrijk is het om te weten waar dit gedrag vandaan komt. Als je op kantoor werkt, zul je er bijna geen last van hebben dat je dingen uitstelt. Dat heeft alles te maken met de omgeving waar je dan in zit. Er zijn dan geen andere dingen om te doen, je hoeft geen keuzes te maken over wat je eet of over de indeling van je dag. Je hebt thuis immers al je lunch klaargemaakt en je werktaken liggen voor je klaar. Uitstelgedrag aanpakken is dan ook vaak niet iets wat naar voren komt bij mensen die iedere dag gewoon op een werklocatie werken. Nee, het is echt iets dat mensen ervaren die thuis werken. Daar heb je immers te maken met allerlei afleidingen, allerlei taken die jou van het werk af kunnen houden. Je hebt bijvoorbeeld heel veel lunchopties om uit te kiezen, er ligt huishoudelijk werk op je te wachten en je vraagt je misschien af of je tussendoor even een wandeling zult gaan maken, of misschien toch maar niet. Dit zijn situaties waarin de wens van uitstelgedrag aanpakken naar voren komt.

Vermoeid brein

Dat je dingen uit gaat stellen, komt doordat je brein moe wordt van alle beslissingen die er genomen moeten worden. Wil je uitstelgedrag aanpakken, dan is het daarom goed om:

  • je werkdag vooraf te plannen
  • nieuwe routines vast te stellen en deze te blijven herhalen
  • je hoofd opgeladen te houden

Je kunt op deze manier uitstelgedrag aanpakken doordat je brein niet steeds belast wordt met het maken van keuzes. Je hebt deze al vastgelegd en nu hoef jij je er alleen nog maar aan te houden. Door af en toe jezelf ook pauzes te gunnen, blijft je brein opgeladen en uitgerust en daardoor kun je goede keuzes blijven maken. Dit klinkt in theorie heel eenvoudig, maar in de praktijk wil het nog wel eens tegenvallen. Heb je hier hulp bij nodig? Tijdwinst.com biedt verschillende trainingen aan op het gebied van slimmer werken. Ook vind je op hun website Hethybridewerken.nl veel tips over uitstelgedrag aanpakken!

Lees meer…